İlgi alanlarım arasında yer alan manzara fotoğrafçılığı, özellikle de son yıllarda artan betonlaşmanın getirdiği olumsuz havayı yumuşatmak amacıyla icra edilmesi nedeniyle giderek popülerleşiyor. Nitekim fotoğrafçılığa adım atan neredeyse herkes kendisini bir anda elinde fotoğraf makinesi ile manzaralar çekerken buluyor. Nitekim bu çıkarımımı hem kendimden hem de çevremdeki genç kardeşlerimden gözlemlerim üzerine belirtiyorum. Öyle ki gözüme hoş gelen bir yapı veyahut da doğa harikasını görür görmez elime hemen makinemi alıyorum ve saatlerce kendimi fotoğraf çekmeye kaptırıyorum. Hatta arkadaşlarım arasında fotoğrafçılığa olan aşırı bağlılığım ve sevgim de mizah konusu olmuştur. Gerçekten de evet, fotoğrafçılık benim için gerçekten de hayatımda önemli bir yeri kaplıyor. Severek ve profesyonel bir şekilde icra ettiğim fotoğrafçılık alanının popüler alt dallarından olan manzara fotoğrafçılığı üzerine de bir yığın tecrübe ve bilgi edindim. Naçizane bu yazımda da moda fotoğrafçılığı üzerine takipçilerimi bilgilendirmeyi amaçlayan bir rehber hazırlamak istedim. İyi okumalar dilerim.
Manzara Fotoğrafçılığı Nedir?
Doğanın bizlere sunduğu muhteşem cezbedici görünümü ya da insan yapımı yapıların zarafetini fotoğraflamayı amaçlayan bir alt daldır manzara fotoğrafçılığı. Özellikle diğer alanlardan kendisini öne çıkartan en önemli hususu geniş bir malzemeye sahip olmasıdır. Nitekim dünya üzerinde çekebileceğiniz manzara fotoğrafı sayısı milyonlarcadır. Hal böyle olunca da fotoğrafçı zorluk çekmeden malzemesini bularak fotoğraf makinesiyle işlemeye koyulur. En önemli amaç da karşınızdaki malzemenin en iyi şekilde işlenebilmesidir. Yani örnek vermem gerekirse karşınızda yüksek bir tepeden akan bir şelale varsa ve siz de bu harika doğa olayını en iyi haliyle fotoğraflamak istiyorsanız maksimum çaba göstermeniz gerekiyor. Doğru açı ve ışığı bularak çekmelisiniz ki fotoğrafa bakan kişi şelaleden akan suyun sesini zihninde duymalı ve dahi kendisini oradaymış gibi hissetmeli. Nitekim bunu başarmanız dahilinde profesyonel bir manzara fotoğrafçısı olabilirsiniz. Peki manzara fotoğrafçılığında profesyonellik nedir, ondan da bahsedelim.
Manzara Fotoğrafçılığında Profesyonellik Nedir?
Yazılarımda sürekli bahsettiğim bazı şeyleri yine tekrarlayacağım. İşte her alanda olduğu gibi iyi bir eğitim alınmalı, demo çekimleri yapılmalı, bu alanda uzman kişilerin çalışma prensiplerini görmeli vs vs. Bu klasik sözlerin dışına çıkarak bir manzara fotoğrafçısının nasıl profesyonel olabileceğinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle profesyonel bir manzara fotoğrafçısı fotoğraf makinesini sanki bedeninden bir parçaymış gibi her an aktif bir şekilde kullanabilmeli. Eğer böyle bir yetkinliği yoksa maalesef fazlasıyla zorlanacaktır. Fotoğraf makinesini aynı eli gibi kullanabilirse bir fotoğrafçı, ancak o şekilde iyi manzara fotoğrafları çekebilir. Nitekim genellikle diğer fotoğrafçılık alanlarında sabit bir nesne çekilirken manzara fotoğrafçılığında fotoğraflanmak istenen şeyler hareket halindedir. Nitekim rüzgarlı bir alanda orman fotoğrafı çekmek ya da insanların tatlı telaşı içerisindeki yolda yürüdükleri tempoyu çekmek gibi. Bu nedenle eliniz hızlı olmalı ve doğru zamanı ayarlamanız gerekiyor. İşte burada tekrarlamam gerekiyor demo çekim oldukça önemli. Zamanla manzara fotoğrafı çeke çeke bu işi en ince ayrıntısına kadar anlayarak profesyonelleşebilirsiniz. İşte manzara fotoğrafçılığında profesyonellik, bir fotoğrafçı olan ben deniz Osman Yıldız’a göre bu şekildedir.
Manzara Fotoğrafçılığında Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
İyi bir manzara fotoğrafı çekebilmeniz adına 3 temel ekipman yer almaktadır. Dilerseniz sırayla bunları inceleyelim.
Fotoğraf Makinesi
Bir fotoğrafçının gözbebeği fotoğraf makinesi, anlık ve ultra kaliteli çekim yapabilmesi manzara fotoğrafçılığında önemlidir. Profesyonelleşmeyi amaçlayanlar için ‘’Profesyoneller İçin 4 Canon DSLR Fotoğraf Makinesi Önerisi’’ adlı içeriğimi inceleyebilirsiniz.
Lens
Fotoğraf makinesinin bir numaralı yardımcılarından olan lens için de sizlere birkaç tavsiye vermek istiyorum. Manzara fotoğraflarının gereği üzere geniş açılı ve zum lensler kullanmanız gerekiyor. Bu nedenle Canon’un 16 – 35 mm lensleri ile diper markaların 24 – 105 mm / 70 – 200 mm lenslerini kullanabilirsiniz.
Diğer ekipmanlar
Belirteceğim bu ekipmanları tercihen kullanabilirsiniz. Diğer ekipmanlarımız:
- Tripod
- Uzaktan Kumanda
- ND Filtreler / Dereceli Filtreler / Polarize Filtreler
- Akıllı Telefon / Bilgisayar Uygulamaları
Sektörde genel olarak moda fotoğrafçılığı üzerine kariyerimi sürdürsem de asla ama asla yapmayı bırakamayacağım alanlar arasında yer alan manzara fotoğrafçılığını hala severek yapıyorum. Yaptığım çalışmalarımdan elde ettiğim tüm bilgilerimi sizler için bu yazımda hazırladım. Umarım yararlı olmuştur. Bir başka Osman Yıldız Blog yazısında görüşmek üzere.
Leave a comment