Teknolojinin özellikle de son yıllarda çok hızlı gelişmesi, olumlu sonuçları doğurduğu gibi olumsuz sonuçları ile de karşılaşmamıza neden oluyor. Gelişen teknoloji sayesinde, taklit ürünler ile birebirlerine yakın özellik taşıyan ancak performans açısından oldukça düşük ürünler piyasaya sürülüyor. Nitekim fotoğraf makinesi için de durum tam olarak böyle. Kalitesiz parçalarca birleştirilmiş, kullanıcısına hiçbir imkan sağlamayan fotoğraf makineleri yüksek fiyatlardan satılıyor. Çevremde de çoğu kişi ,üzülerek söylüyorum, bu aldatmacaya kandılar. Bu aldatmacaya bir son vermek hem de “Fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat edilmelidir?” sorusuna cevap arayan kardeşlerime yol göstermek istiyorum. Lütfen fotoğraf makinenizi seçerken sizlere sunduğum bilgileri dikkate alınız. İyi okumalar dilerim.
İyi Bir Fotoğraf Makinesinde Olması Gereken Özellikler
Genel olarak sektörel bazda incelediğimde bazı verilere ulaştım. Bir moda fotoğrafçısı olarak hem kendi bilgilerim ile hem de güncel veriler ışığında fotoğraf makinesinin tüm parçaları üzerinden sırasıyla bilgiler vereceğim. Haydi başlayalım.
Megapiksel
Çektiğiniz herhangi bir fotoğraf karesinde yer alan bir milyon pikseli ifade eden megapiksel, fotoğraflarınızdaki kalite ve çözünürlüğü etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Çektiğiniz fotoğraflarda kaliteli sonuç elde etmek istiyorsanız 5 megapikselin altına inmemelisiniz. Keza profesyonel çekim amacı ile kullanacak dostlarım için de 6 megapikselin altına düşmemesi gerektiğini belirtmek isterim. Nitekim kusursuz bir fotoğraf arayışındaysanız bu alana dikkat etmeniz gerekiyor.
Lens Seçimi
Çekeceğiniz fotoğraflarda kaliteyi arayanlar için geldik bir başka önemli noktaya. Burada çekeceğiniz fotoğrafın türüne göre farklı lensler ön plana çıkıyor. Uzak noktadaki bir cismin fotoğrafını çekmek istiyorsanız tele lensleri (18-200 mm), yakındaki bir noktada bulunan nesneyi ise makro lensi (+100 mm) tercih etmelisiniz. Yok ben geniş açıdan tanıdıklarımla sürekli fotoğraf çekiniyorum diyorsanız da geniş açı lensini (18-105 mm) almanız gerekiyor.
Zoom
Geldik bir başka önemli noktaya. Uzak bir noktadaki nesneyi daha da büyütmek gibi işlevlere sahip olan zoom, x4 – x10 aralığında olabilir. Genel olarak bu aralıkta fotoğraf çekimlerinde istediğiniz karelere kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca belirtmem gereken bir başka durum var. Fotoğraf makinelerinde 2 çeşit zoom bulunuyor. Optik ve dijital şeklinde sınıflandırdığımız bu zoomlar arasından optik olanı tercih etmenizi öneririm. Çünkü dijital zoomlar yazılım ürünleri olup herhangi bir fotoğrafı yakınlaştırma sırasında bazı görüntüleme işlemi gerçekleşir. Bu işlem sırasında ufak da olsa fotoğrafta bozulmalar olabilir. Bunun için optik zooma sahip olanı seçebilirsiniz.
Shutter
Fotoğraf makinesinin diyaframından geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol ve analiz eden sisteme Shutter (Shutter Ayarı) denilmektedir. Alacağınız fotoğraf makineleri için de çekim sayısının düşük olması gerekmektedir. Yakın çevreme her zaman bunu arabalar üzerinden anlatıyorum. Kilometresi düşük bir arabayı mı tercih edersiniz yoksa yüksek olanı mı, tabii ki de düşük olanı. Aynı şey dediğim gibi fotoğraf makinesi için de geçerli. Shutterin düşük olduğu fotoğraf makinesini tercih etmelisiniz.
Full Frame
Daha kaliteli fotoğraflar çekebilmeniz adına Full Frame sensörleri bulunduran bir fotoğraf makinesi almanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Ayrıca genellikle Full Frame sensörlere sahip olan fotoğraf makinelerinin daha dayanıklı olması, uzun yıllar sapasağlam kullanmanıza olanak sağlamaktadır.
Görünüşü ve Kullanılabilirliği
Geldik görünüş kısmına. Bu konuda sizlere bir şeyler söylememin doğru olacağını düşünmüyorum. Görünüşü itibari ile sizlere hitap edebilecek olan makineyi seçersiniz. Ancak şunu belirtmek istiyorum. Görüşünüşünün hoş diye kullanılabilirlik konusunda sınıfta kalan bir makineyi tercih etmenizi önermem. Hem görünüşü ile içinize sinecek hem de fazlasıyla fonksiyonel olan bir fotoğraf makinesini almalısınız.
Sizlere 6 önemli başlık altında iyi bir fotoğraf makinesinde olması gereken tüm özellikler hakkında önemli bilgiler verdim. Blog kısmından fotoğraf makineleri ile ilgili diğer içeriklerime de ulaşabilirsiniz. İyi günler dilerim.
Leave a comment